LÉČIVÉ ÚČINKY ČOKOLÁDY -

O léčivých účincích čokolády věděli už už staří Mayové a Aztékové, kteří využívaly hořkou čokoládu na průjmy, kakaové máslo na rány a popáleniny. V 17. a 18. století se dokonce čokoláda prodávala v lékárnách a pomocí ní se léčily různé choroby, např. nespavost, horečka, poruchy trávení. Ženám se podávala při porodu a mužům na zvýšení erekce, čehož využíval už aztécký král Montezuma nebo Casanova.

V současné době vědci pořád zkoumají účinky čokolády na lidské zdraví. Nejlepší výsledky ohledně pozitivního vlivu na zdraví má hořká čokoláda s vyšším obsahem kakaa. Ale pozor! Čokolády byste neměli jíst v jakémkoliv množství, protože obsahuje hodně tuků a je kalorická, optimální denní dávka je zhruba 50g.

 A jaké tedy pozitivní účinky čokoláda má?

 čokoláda chrání srdce, oběhový systém, chrání nás před předčasným stárnutím těla - čokoláda obsahuje flavonoidy s antioxidačními účinky, které chrání náš organismus před volnými radikály, které mohou způsobovat kardiovaskulární choroby a přispívat ke stárnutí organismu. Tyto vlastnosti má ve větší míře hořká čokoláda a kakaový prášek, mléčná čokoláda má nižší antioxidační vlastnosti,

  1. čokoláda může snížit krevní tlak i množství „špatného“ cholesterolu – polyfenoly obsažené v čokoládě snižují aktivitu „špatného“ cholesterolu  (LDL) a zvyšují hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL),
  2. čokoláda má protizánětlivé účinky díky obsahu flavonoidů a prokyanidinů a tím posiluje náš imunitní systém,
  3. čokoláda snižuje riziko vzniku rakoviny - obsahuje totiž fenoly, které mohou zpomalovat proces rozvoje rakoviny,
  4. čokoláda má povzbuzující účinky, stimuluje nervový a kardiovaskulární systém, protože obsahuje methylxanthiny theobromin a kofein,
  5. čokoláda vyvolává příjemné pocity tím, že zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu,
  6. čokoláda slouží díky své vysoké energetické hodnotě jako zdroj energie – v dnešní době toho využívají sportovci, během 2. světové války vojáci,
  7. kakaové máslo působí blahodárně na pleť, pokožku uhladí a zvláční, proto se hojně používá v kosmetickém průmyslu. Dříve se myslelo, že čokoláda má vliv na akné, avšak dnešní studie tento vliv popírají a tvrdí, že čokoláda nemá vliv na tvorbu akné ani jeho průběh,
  8. čokoláda navozuje pocit pohody a relaxace a toho se využívá při čokoládových masážích a koupelí,
  9. čokoláda obsahuje minerální látky – hořčík, měď, draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, které jsou prospěšné našemu tělu a zdraví. Jejich obsah v čokoládě ovšem závisí na způsobu zpracování surovin a obsahu kakaové sušiny. Protože hořká čokoláda obsahuje více sušiny než mléčná, je na minerální látky bohatší a tím „zdravější“.

Zdravotní přínos čokolády může ovlivnit i její náplň. Kvalitní čokolády se vyrábí s různými druhy příchutí, které ještě zvyšují léčivé účinky čokolády -  koření a bylinky, ovoce, ořechy. Když spojíte nezaměnitelnou chuť čokolády s některými těmito příchutěmi, tak získáte nejen dokonalý chuťový zážitek, ale také uděláte něco pro své zdravíJ. 


Kontaktujte nás

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 8:00 do 19:00

Telefon:+420 730 945 919

E-mail